Lagerschade in Scraped Surface Heat Exchanger - Voedingsmiddelen- en drankenindustrie

Door onzorgvuldige installatie van derden wordt de expertise van Peters steeds vaker ingeroepen.  Zo ook dit keer. Waarbij een installatiefout leidde tot defecte lagers in een zo goed als nieuwe Perfector - een maatwerk warmtewisselaar met geschraapt oppervlak - in de productielijn van voedingsmiddelenfabrikant Remia.

De nog geen jaar oude Perfector liet al snel na installatie van zich horen. Deze normaalgesproken fluisterstille warmtewisselaar maakte een hels kabaal waaruit bleek dat er dringend hulp ingeschakeld moest worden om dit defect zo snel mogelijk onder controle te krijgen. En zo geschiedde: onze maintenance engineer kwam ter plaatse om de oorzaak van dit oorverdovende probleem te achterhalen en de warmtewisselaar weer operationeel te krijgen.

Het onderzoek begon met een conditiemeting waardoor de oorzaak van het probleem werd blootgelegd, namelijk: een kapotte achter lager met vergevorderde slijtage.

Tijdens het uitbouwen en demonteren van de 90 kW motor werd duidelijk dat er verbrand vet tussen de lagers zat. Na het uitwisselen van de lagers en het terugbouwen is de motor nu weer operationeel. Fluisterstil en vrij van trillingen.

Hoe kon dit defect al zo snel na installatie ontstaan? En belangrijker nog: hoe kan dit probleem in de toekomst voorkomen worden? Twee vragen waarop onze klant graag het antwoord wilde.

En dus hebben we de defecte lagers aan nadere inspectie onderworpen om de bron van het defect bloot te leggen. De opengeslepen lagers lieten het typische patroon van stroomdoorslag zien, waaruit we wel konden concluderen dat lager stromen ten grondslag lagen aan het defect.

Twee mogelijke oorzaken hiervoor zijn een slechte aarding en asymmetrie in de motorkabel.

Van daaruit hebben we gewerkt aan de mogelijke en maatwerkoplossing, waaronder: het monteren van een geïsoleerd lager, AEGIS ring of het toepassen van een common-mode filter. Er is namelijk geen pasklaar antwoord voor aanhoudende lagerstromen. De oplossing is geheel en al afhankelijk van de specifieke toepassing.

Ondervind u problemen met frequentiegeregelde machines en wilt u advies om dit te voorkomen of bestrijden? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag!